Błonnik to jedna z tych substancji odżywczych, które mają duże znaczenie dla ludzkiego zdrowia. Niemniej jednak, są jego typy, jak błonnik owsiany, które przy okazji mają ogromne znaczenie w przemyśle spożywczym. Taki błonnik pozwala bowiem na produkcję i uzupełnienie wielu rodzajów pokarmu. Okazuje się, że błonnik owsiany jest jednym ze składników wielu dań typu „instant” i ma bardzo szerokie zastosowanie w wyrobie produktów nabiałowych i mlecznych. W dodatku powszechnie wykorzystuje się przy wytwarzaniu muesli. Bywa wykorzystywany także w innych płatkach i w batonikach owsianych oraz we wszelkich wyrobach polecanych przy diecie błonnikowej. Ponadto, dzięki swoim specyficznym właściwościom, błonnik z owsa może być stosowany w wielu wyrobach, jako substancja zagęszczająca.
Budowa oka jest bardzo skomplikowana
Nikogo nie trzeba przekonywać, że ludzkie oko jest jednym z najbardziej złożonych systemów w całym organizmie człowieka. Ma to swoje konsekwencje w przypadku opracowywania technologii, które mają za zadanie popr...